Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenina

Zelenina jako lék: Česnek

zdroj:dtest.cz

Česneku se už v minulosti přisuzovala zvláštní moc. Ve starověku ovšem nešlo pouze o jeho pozitivní vliv na zdraví, ale také byl česnek považovaný za afrodiziákální a magický. Z pozdějších dob ho známe i jako účinnou zbraň proti upírům...TEST vám o jeho účincích prozradí více. Česnek provází lidstvo téměř čtyři tisíce let. Na egyptských svitcích se dochovaly recepty z česneku proti desítkám chorob, česnekové palice se přidávaly do výbavy mrtvých. Staří Řekové a Římané přisuzovali česneku nejenom léčivou sílu, ale i účinky afrodiziakální a také mystické a magické – na křižovatkách cest se obětovaly palice česneku jako noční jídlo bohyni Hekaté. A z pozdějších dob všichni známe ochrannou moc česneku proti upírům.Typická vůně způsobená velmi vysokým podílem směsi sirných silic je zároveň zdrojem léčivé síly česneku. Působí proti bakteriím, virům i plísním. Ničí je zevně i vnitřně. Například ze známých 560 kmenů obávaného zlatého stafylokoka jich zahubí více než 500, sílu má i na obávanou plíseň kandidu. Účinné látky se po požití česneku velmi rychle dostávají do krve. Bohužel část z nich se z těla uvolňuje dechem a potem, což řadě lidí vadí a dávají proto přednost farmakologickým preparátům bez zápachu, které však čerstvý česnek zdaleka nenahradí.Při chorobách dýchací soustavy (chřipka, nachlazení, kašel a katary, záněty průdušek a plic) se česnek osvědčuje jako prevence i jako silný pomocník, pokud nás již onemocnění postihne. Rozdrcený česnek je možné používat syrový, povařený v mléce nebo inhalovat; vyzkoušejte nechat přes noc několik rozdrcených stroužků u lůžka.Antibakteriální vlastnosti přijdou ke slovu, i pokud máme trápení se zažíváním. Česnek pomáhá likvidovat přemnožené škodlivé střevní bakterie a plísně a ozdravovat tak střevní mikroflóru. Tím zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání a křečovité bolesti břicha. Zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje vylučování žluči, pomáhá i při zánětech slinivky.Česnek posiluje srdce a krevní oběh, snižuje krevní tlak. Působí i antiskleroticky, protože reguluje hladinu tuků a cholesterolu v krvi a brání vzniku usazenin na stěnách cév. Při léčbě je však třeba postupovat opatrně, abychom příliš náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn, což by mohlo vést až k embolii.Přestože se uvádí, že česnek nemá žádné vedlejší účinky, je nutné užívat ho s mírou a v případě nemocných ledvin raději až po konzultacích s lékařem.

VYZKOUŠEJTE

Česnekové mléko. Většina léčitelů se shoduje, že jednou z nejúčinnějších forem vnitřního podávání česneku je vývar v mléce. Tento recept najdeme i u starých Tibeťanů, podle kterých čistí tělo i mysl. Rozetřete najemno dva stroužky česneku. Přibližně 3 decilitry plnotučného mléka přiveďte k varu, stáhněte z plotny a rozmíchejte v něm česnek a lžičku medu. Nechte odstát cca deset minut a ještě teplé po malých doušcích vypijte.

 

Zelenina jako lék: Cibule

Bez kuchyňské cibule bychom nepřipravili většinu jídel, patří nejen v naší kuchyni k základním surovinám. V Indii je cena cibule stejně sledovanou a citlivou záležitostí, jako třeba u nás cena piva. Právě z Indie a Číny, kde bylo vyšlechtěno z divokých předků mnoho kuchyňských i léčivých odrůd, se cibule rozšířila do celého světa.  V našem lidovém léčitelství se cení zejména jako přírodní prostředek při chřipce, rýmě, kašli a chorobách z nachlazení. Tehdy přijdou ke slovu účinné sirné antibiotické látky, které cibule obsahuje ve značném množství a které jsou mimo jiné příčinou slzení při jejím krájení. Formy užití jsou široké od různých sirupů a šťáv připravovaných s přírodním hnědým cukrem či medem (za syrova nebo častěji varem, protože mnoho lidí čerstvou cibulovou šťávu hůře snáší) až po inhalaci aromatických látek z najemno nakrájené cibule (nezapomeňte zavřít oči!). Cibule je i výbornou rostlinnou drogou při větším zahlenění organismu.
Dezinfekční a antibiotický účinek cibule se však neváže jen na dýchací soustavu, podobně působí i v zažívacím traktu, kde navíc zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a posiluje sliznice. Povzbuzuje chuť k jídlu, na nervový systém působí sedativně. Látky z cibule posilují srdce a krevní oběh, působí preventivně proti degenerativním změnám v oběhové soustavě, což je cenné zejména pro starší lidi. Pomáhá i při poruchách s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech. Díky vysokému obsahu kyseliny listové patří cibule i k zeleninám, které výrazně zlepšují náladu a pomáhají vyrovnávat se se stresem.

VYZKOUŠEJTE
Cibuli jako nejúčinnější ze zeleninových druhů při potížích s vysokým krevním tlakem. O těchto vlastnostech věděli už staří Egypťané a lékaři antického světa. Přidáte-li si jednu cibuli do zeleninového salátu, měli byste záhy pozorovat pokles zvýšeného krevního tlaku.

Zelenina jako lék: Paprika

Zelenina je zdravá. Má spoustu vitamínů a celkově je prospěšná našemu zdraví. To všichni víme. Zaměřme se na ní podrobněji. Tentokrát se TEST věnuje paprice a jejímu pozitivnímu účinku. 

 

Paprika pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky a Mexika, dnes se pěstuje v teplých oblastech celého světa. Nepálivé zeleninové odrůdy jsou cenným zdrojem minerálních látek a vitaminů. Například ve srovnání se stejným množstvím pomeranče obsahuje paprika třikrát tolik vitaminu C; už 100 gramů papriky pokryje jeho denní potřebu u dospělého člověka. Syrová paprika obsahuje významné množství draslíku a železa a proto by neměla chybět v jídelníčku lidí postižených srdečními a krevními chorobami. Výrazné léčivé vlastnosti projevují pálivé papriky. Hlavní účinnou látkou a zároveň zdrojem pálivosti je alkaloid kapsaicin. Tato látka byla poprvé izolována začátkem 19. století a od té doby se zkoumají její vlastnosti.
Kapsaicin vyvolává extrémně silný pocit pálení při styku s jakoukoliv sliznicí lidského těla. Přírodní léčitelé přirovnávají účinky pálivé papriky uvnitř lidského organismu k vnitřnímu ohni. V trávicí soustavě vyvolá razantní tvorbu slin a trávicích šťáv, takže pomáhá při dyspeptických obtížích a při snížené peristaltice střev. Ozdravuje střevní mikroflóru, neboť brání množení patogenních mikroorganismů. Pomáhá předcházet žaludečním vředům, protože zneškodňuje bakterie, které jsou jejich příčinou. Všude, kam se kapsaicin dostane, zvyšuje prokrvování, čímž mimo jiné pomáhá odvádět škodlivé látky z těla. Posiluje srdce a krevní oběh a to dokonce i preventivně. Zajímavé jsou i účinky na nervovou soustavu, protože pomáhá předcházet migrénám a zlepšuje soustředění. V současné době se řada výzkumů zabývá i schopnostmi kapsaicinu při boji s rakovinnými buňkami. Pálivá paprika působí i zevně jako součást různých mastí a tinktur při revmatických bolestech a svalových zatuhnutích. Nutno však mít stále na paměti, že kapsaicin je vysoce dráždivý a případné experimenty mohou skončit velmi nepříjemně.

VYZKOUŠEJTE
Při srdečních chorobách je dobrým podpůrným prostředkem léčby používat pravidelně pálivou papriku jako koření do jídla. Samozřejmě v přiměřených dávkách.

 

Zelenina jako lék: Mrkev

Pokud se člověku, který se zajímá o zdravou výživu, řekne mrkev, téměř automaticky mu v hlavě naskočí betakaroten. Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamín A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. V létě jsme atakováni informacemi o nutnosti dostatečného příjmu betakarotenu, aby se naše kůže lépe vyrovnávala s negativními účinky slunečního záření. Místo chemických tablet, které doporučuje reklama, stačí denně sníst jednu mrkev. Už od nejútlejšího věku slýcháme, že mrkev je dobrá na oči. V pozadí opět stojí vitamín A, jehož nedostatek v potravě se projevuje až šeroslepostí.

Mrkev obsahuje i významné množství selenu. Jeho nedostatek se podepisuje na oslabení nervové soustavy zejména při reakcích na stres, na nesprávném fungování kardiovaskulární soustavy a na snížené mužské plodnosti.
Vařená mrkev v široké škále kuchyňských úprav je velmi vhodnou potravinou při jaterní dietě. Zapomínat by na ni neměli ani ti, kteří trpí revmatickými záněty kloubů a močovými kameny. Dále se doporučuje při léčbě ischemické choroby srdeční a hlavně při léčbě následků infarktu myokardu. Cenné látky z ní získávají těhotné ženy a kojící matky.
Zevně je mrkvová šťáva jemným prostředkem na léčbu popálenin a vřídků, zlepšuje i vzhled zejména starší a unavené pleti; čerstvě vylisovaná šťáva se nechá působit přibližně deset minut a pak se pečlivě z obličeje opláchne.
Syrová mrkev má velmi odolné buněčné stěny, takže při trávení tělo získá asi jen čtvrtinu obsaženého betakarotenu. Z uvařené mrkve je výtěžek dvojnásobný, stravitelnost dále zvyšuje přídavek kvalitních rostlinných olejů, ve kterých se karotenoidy rozpouští a snáze vstřebávají.

 VYZKOUŠEJTE
Mrkev (syrovou i vařenou) jako prostředek na znovunavrácení rovnováhy střevní mikroflóry zejména po léčbě antibiotiky

 

Zelenina jako lék: Brokolice

Publikováno v časopise 2/2010


Brokolice patří do tvarově rozmanité rodiny brukvovitých. Jejími nejbližšími příbuznými jsou květák, zelí, kapusta i řepka olejka. Byla vyšlechtěna na Apeninském poloostrově, chutnala už obyvatelům antického Říma a už tehdy si někteří lékaři povšimli jejího blahodárného vlivu na lidské zdraví. Brokolice je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Není ani nutné dodávat, že příroda „namíchala“ všechny tyto a mnoho dalších látek, jejichž složení a mechanismy účinkování zatím ještě zdaleka neznáme, velmi vyváženě.

V posledních letech se brokolice stala předmětem pozornosti vědeckých pracovišť jako jedna z potravin, které pomáhají v prevenci proti rakovině. Přestože se touto chorobou zabývají po celém světě stovky odborných týmů, řadu základních otázek neumí dodnes zodpovědět. Shodnou se ale v tom, že rakovině je lepší předcházet, než s ní bojovat. A brokolice je ideálním pomocníkem. Zatím nejvíce se její síla osvědčila v prevenci proti rakovině prostaty. Několik studií potvrdilo, že u mužů, kteří konzumovali pravidelně brokolici, bylo riziko onemocnění nižší v řádech několika desítek procent; a pokud někteří z nich onemocněli, pak mnohem častěji méně zhoubnou formou rakoviny. Podobné výzkumy potvrdily protirakovinné účinky i u rakoviny plic (doporučuje se zvýšená konzumace i bývalým kuřákům), močových cest a lymfatické tkáně.
Vlastnostmi brokolice se zabývají i diabetologové, kteří si povšimli její schopnosti snižovat druhotné dopady cukrovky, zejména na oběhový systém. Zdůrazňují i její roli v prevenci diabetu.
Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti.
Nejvyšší obsah účinných látek má temně zelená, případně lehce nafialovělá brokolice. Vyhněte se nákupu povadlých či dokonce nažloutlých nebo nahnědlých kousků. Nejšetrnější příprava brokolice je co nejkratší, ideálně v páře (znehodnotí se minimum cenných látek).

VYZKOUŠEJTE
Brokolice obsahuje zajímavý poměr vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které z ní činí jednu z nejlepších „protistresových“ zelenin. Vyzkoušejte v období zvýšeného stresu zařadit brokolici v různých podobách do svého jídelníčku klidně i třikrát týdně.

 

Zelenina jako lék: Ředkvičky

Přestože se do našich zemí ředkvičky rozšířily poměrně pozdě, už staří Egypťané je používali dokonce jako část platu pro dělníky, kteří pracovali na stavbě pyramid. Dnes jsou u nás běžně k dostání po celý rok. Často jsou ale chuťově mdlé, neboť způsob pěstování se může podepisovat na nízkém obsahu hořčičných olejů, které jim dodávají onu typicky štiplavou chuť. Tyto oleje jsou nositeli léčivých vlastností a jako většina éterických olejů při kontaktu se sliznicemi lidského těla hubí nebezpečné viry, plísně a bakterie.

Ke stažení

Ředkvičky obsahují velké množství vlákniny, která „mechanicky“ čistí střeva, zlepšuje střevní peristaltiku, tonizuje ochablá střeva a pomáhá se zácpou. Hořčičné oleje pak působí jako látka dezinfekční, která omezuje nebezpečné kvašení potravy ve střevech a nadměrnou plynatost. Zároveň pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Významný je obsah vitamínu C a selenu, který je důležitý pro dobrou funkci imunitního systému. Lidoví léčitelé již odedávna vnímají ředkvičku jako pomocníka při prevenci vzniku močových, ledvinových i žlučových kamenů.
Pro blahodárný vliv stačí denně sníst pět ředkviček. Větší množství by na citlivější osoby mohlo mít dráždivé účinky.

VYZKOUŠEJTE
Konzumujete-li příliš bílého pečiva, sladkostí a tučných jídel, pokuste se alespoň každý den sníst ke svačině pět ředkviček. Výrazně zlepší trávení a mohou pomoci i od nepříjemného pálení žáhy.

Zelenina: Fazole

Fazole jsou mimořádně bohaté na bílkoviny, obsahují řadu cenných nukleových kyselin, které jsou základními stavebními kameny buněk.Dostatečné množství těchto látek je nezbytně nutné pro kvalitní regeneraci buněk lidského těla. Módní marketingovou terminologií by se dalo říct, že fazolové bílkoviny mají na náš organismus přímo omlazující účinek. Pokrmy z fazolí obsahují dostatek energie i minerálních látek pro kvalitní fungování lidského těla i během velmi náročných dní.Fazole obsahují vysoké množství vlákniny, jejíž pravidelný přísun je nepostradatelný pro prevenci rakoviny tlustého střeva. Skrývají se v nich i látky, které jsou příbuzné ženským pohlavním hormonům a které také mají schopnost snižovat riziko rakovinného bujení. Některé studie prokázaly, že ženy, které pravidelně konzumují fazole, mají nižší výskyt rakoviny prsu.V asijském léčitelství se fazole používají v rámci prevence střevních a oběhových potíží a pro zlepšení funkce oslabené sleziny a slinivky břišní. Zelené fazolové lusky pak pomáhají při jaterních onemocněních. Fazolové lusky se nikdy nesmí pojídat syrové, protože obsahují jedovatou bílkovinu kasin; odstraňuje ji tepelná úprava.Velmi cennou bylinnou drogou jsou prázdné fazolové lusky, které zbudou při vyluštění zcela zralých fazolí. Odvar z lusků čistí krev a je vhodným diuretikem při močových kaméncích a revmatismu, urychluje látkovou výměnu a hlavně snižuje hladinu krevního cukru při cukrovce.

 

VYZKOUŠEJTE

Při léčbě cukrovky starobylý německý recept. Tři hrsti sušených fazolových slupek nechte přes noc macerovat v litru studené vody. Ráno směs přiveďte do varu a čtvrt hodiny vařte. Potom nechte ještě deset minut stát a přeceďte. Odvar se popíjí po malých šálcích během celého dne.

 

Zelenina jako lék: Celer

Publikováno v časopise 9/2010


Znali ho už staří Egypťané, jako lék na mužskou potenci ho užívali ve starověkém Římě, u nás se začal intenzivněji pěstovat v 17. století. Zatímco v jižních zemích je oblíbený řapíkatý celer, u nás převažuje pěstování celeru bulvového. Celer obsahuje cenné přírodní látky jak v bulvách, tak ve stvolech i listech.

Ke stažení

Jeho typickou vůni způsobuje z chemického hlediska velmi složitá silice, kterou rostlina produkuje na svou ochranu před bakteriemi a plísněmi. Stejně antibakteriálně a antimykoticky působí ve všech místech, kam se během své cesty zažívací soustavou dostane. Žaludek může dokonce chránit před vznikem vředů. Likviduje i infekce v ledvinách a močových cestách. Protože zároveň působí močopudně, pomáhá při problémech s kamínky v ledvinách a močovém měchýři.
Konzumace celeru v rozličných podobách může být součástí preventivních kúr k posílení imunity i k podpoře organismu, který se musí vyrovnávat s chorobou již probíhající. Kombinace močopudných a dezinfekčních vlastností činí zejména z celerové šťávy přírodní prostředek k očistě organismu. Zejména lidem s revmatickými a artritickými potížemi (a to i velmi intenzivními) se doporučuje podzimní kúra, kdy se denně vypije šťáva ze 100 g celeru, 100 g červené řepy a 200 g mrkve. Celer obsahuje vyváženou směs vitamínů skupiny B a draslíku s hořčíkem, což je důležité nejen pro zdravé a krásné vlasy, nehty nebo pokožku, ale hlavně pro dobré fungování centrální nervové soustavy. Posiluje při nervovém vypětí, pomáhá při mírných depresích a zároveň zklidňuje spánek. Celer se podílí na snižování vysokého krevního tlaku. Díky obsahu inulinu pomáhá i lidem, které trápí cukrovka. Rozmačkané celerové listy snižují bolestivost a urychlují hojení drobných krevních podlitin.

 VYZKOUŠEJTE
Přírodní recept proti lupům. Ve dvou litrech vody vařte necelých dvacet minut pět omytých celerových stvolů i s listy. Vychladlým roztokem omývejte 3 až 4krát týdně vlasy. Výsledek by se měl brzy dostavit.

Zelenina jako lék: Rajské jablko

Publikováno v časopise 6/2010


Po objevení Ameriky se z jižní části světadílu do Evropy kromě řady jiných rostlin dostala i rajčata. Pěstovala se zpočátku pouze jako okrasné rostliny, protože se mělo za to, že jsou jedovatá. Přestože dnes rajče tvoří neodmyslitelnou součást zdravého jídelníčku, názory na jeho zdravotní a léčivé účinky prošly řadou proměn. Rajčata i další lilkovité rostliny (např. brambory, papriky, lilky) radí dodnes řada odborníků vyřadit ze stravy lidem, kteří trpí artritidou.

Ke stažení

V poslední době se zkoumají účinky lykopenu, který je v rajčatech hojně zastoupen, v boji proti rakovině. Připisuje se mu schopnost preventivního působení proti zhoubným nádorům prostaty, plic, prsu, dělohy a střev. Zatímco starší prameny jednoznačně preferovaly konzumaci syrových rajčat, převládá nyní názor zcela opačný. Lykopen se totiž v těle lépe vstřebává z rajských jablek tepelně upravených a hlavně z pokrmů obsahujících rostlinné oleje a tuky.
Rajčata jsou silně močopudná, doporučují se při chorobách ledvin a močových cest i k očištění organismu. Očistě, zvlášť zažívacího traktu, napomáhá i obsah vlákniny. Příznivě ovlivňují funkci jater, srdce a mají celkově pozitivní vliv na imunitní systém. Při pravidelné konzumaci snižují hladinu cholesterolu. Obsah karotenových barviv pomáhá chránit pokožku před škodlivým vlivem slunečního záření a vitamíny skupiny B jsou dalším zdrojem pozitivních látek pro její zdraví.
Červená barviva z rajčete mají i příznivé účinky na fungování zraku. Zralé plody obsahují i významné množství draslíku, hořčíku a zinku, které mají spolu s vitamíny skupiny B stimulující účinky na nervovou soustavu. Čerstvá rajčatová šťáva vykazuje poměrně silné antibiotické působení.
Léčivé účinky při zevním užití má i rajčatová nať, která je ale při vnitřním užití jedovatá. Odvar z nati působí blahodárně na unavené nohy namáhané dlouhým stáním nebo chůzí.

 VYZKOUŠEJTE
Při mírnějším akné dvakrát denně potřít pokožku plátkem rajčete. Nechte působit deset až patnáct minut a pak obličej opláchněte vlažnou vodou. Příznivé účinky by se měly projevit po třech týdnech pravidelného užívání.